O nouă acțiune comună ANSVSA și IGPR

 13.04.2023

Informare de presă

O nouă acțiune comună ANSVSA și IGPR

 

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), au desfășurat astăzi o nouă acțiune de control la nivelul municipiului București în unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţi de alimentaţie publică.

Pentru neconformitățile constatate, au fost aplicate 64 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 240.000 de lei.

În urma acestor verificări, inspectorii sanitari veterinari au dispus confiscarea unei cantități de peste 350 de kg de carne și produse din carne.

În plus, au fost oprite în trafic și verificate 113 mijloace de transport, fiind emisă o sancțiune contravențională în valoare de 1.500 de lei. Au fost confiscate și 80 de kg de pește și produse de pescuit (50 de kg de pește și 30 de kg de icre).

Toate produsele confiscate au fost dirijate către unităţi de neutralizare autorizate.

Dintre deficienţele identificate şi sancţionate, menţionăm:

  • depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • produse cu termen de valabilitate depășit;
  • comercializarea produselor alimentare, fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;
  • manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • lipsa documentelor, care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
  • transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
  • transportul de animale neidentificate, cu mijloace auto neautorizate sanitar veterinar și fără documentele necesare.

Alături de inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, la acțiunile de control au participat polițiști din cadrul secțiilor de poliție și Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și polițiști din cadrul Poliției Locale.

Reamintim cetăţenilor să sesizeze orice nereguli constatate în domeniul siguranţei alimentelor la numărul de telefon 0800-826-787, apelabil gratuit din orice reţea de telefonie.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară